
Foto: Wouter Torbeyns
In de Commissie Leefmilieu van 13 januari 2021 stelde Lotte een vraag aan Minister Maron over de inzameling van afval in het kanaal van Brussel. Ze ging onder andere in op het voorstel van burgerinitiatieven voor een afvalbarrière die het scheepvaartverkeer niet verstoort, en vroeg de Minister aan welke oplossingen hij werkt met Net Brussel en de Haven van Brussel om zwerfvuil in het Kanaal tegen te gaan. Lees hieronder haar vraag en het antwoord.
Het zal u zeker niet verbazen dat ik ook constructieve voorstellen van burgerinitiatieven oppik en naar deze commissie loods.
Volgens het regeerakkoord zal Net Brussel in samenwerking met de gemeenten, Leefmilieu Brussel en de politiezones en op basis van een strategie van nultolerantie inspanningen blijven leveren om de strijd aan te gaan tegen sluikstorten en zwerfvuil.
Voorts staat er in het regeerakkoord dat er nood is aan bewustmakingsinitiatieven en aan een stimulerend beleid, gekoppeld aan een versterkt en geharmoniseerd bestraffingsbeleid én aan complementaire aangepaste oplossingen voor de inzameling van afval, die billijk verspreid zijn over heel Brussel.
De voorbije zomer zette het burgerinitiatief Canal It Up een ongelooflijk mediagenieke bewustmakingsactie op touw om de vervuiling van het kanaal aan de kaak te stellen. Samen met vele Brusselaars ben ik eveneens in een kajak gestapt om emmers vuilnis uit het kanaal op te vissen. Dit is natuurlijk geen duurzame manier om het afvalprobleem aan te pakken en een afvalvrije maatschappij blijkt jammer genoeg nog iets te utopisch. Zolang we onze wateren moeten vrijwaren van afval om de natuur in onze stad een handje te helpen, is er een structureel beleid nodig.
Daarom werkte Canal It Up samen met River Cleanup, Deme en Luc Schuiten, en in overleg met de Haven van Brussel, een ontwerp uit voor een afvalbarrière die het scheepvaartverkeer niet verstoort.
Het water in het kanaal stroomt met een trage snelheid van het zuiden naar het noorden en die stroming voert het afval dus naar één punt. Een drijvende barrière wordt diagonaal op het water geplaatst en wanneer het afval tegen de barrière aan drijft, zal het door een vuilnisval naar de kant geleid worden. Die val zal op gepaste tijdstippen geleegd worden.
Hebt u concrete acties opgezet ten aanzien van complementaire aangepaste oplossingen voor de inzameling van afval in het kanaal van Brussel? Werkt de haven samen met Net Brussel ter bestrijding van het zwerfvuil? Wat wordt er reeds gedaan om zwerfvuil in het kanaal tegen te gaan?
Momenteel onderzoekt de Haven van Brussel of dit voorstel van de burgerinitiatieven technisch mogelijk is,
met de werking van de sluis in het achterhoofd. Hebt u dit specifieke project al besproken met de haven?
Het volledige verslag van de discussie en het antwoord van de Minister zijn hier te lezen.