
In de commissie leefmilieu van 22 juni stelde Lotte een vraag aan Minister Maron over de impact en aanpak van droogte in het Brussels Gewest. Ze benadrukte de nood aan ontharding en vergroening. Lees hieronder haar vraag.
We maken dit jaar een uitzonderlijk droge lente mee. Sinds 1 maart viel in Ukkel nog maar 40,3 millimeter neerslag per vierkante meter. In een normale lente is dat gemiddeld 165,6 millimeter, volgens het KMI, ofwel vier keer zoveel. Het is zelfs zo droog dat er een grote kans is op branden - in Vlaanderen is voor bos- en natuurgebieden code oranje uitgeroepen. In Wallonië geldt voor de Hoge Venen zelfs code rood. De paar buitjes van de afgelopen dagen zullen niet voldoende zijn om de grote droogte op te lossen.
In Brussel zien we in de parken ook de gevolgen van de droogte: het gras heeft bruine plekken en bloemperken moeten bijna dagelijks worden besproeid. Volgens Leefmilieu Brussel zijn de waterreserves voorlopig nog hoog genoeg, lazen we op Bruzz. Maar uit de laatste, onvolledige metingen van Leefmilieu Brussel blijkt dat het gemiddelde grondwaterpeil in het Zoniënwoud de voorbije zes jaar met meer dan een meter zakte.
Het is dus essentieel om met onze stadsplanning te zorgen dat het Gewest klaar is om periodes van droogte op te vangen. Ontharding en vergroening helpen hierbij. Zeker bomen zijn belangrijk; oude, grote bomen daarbij nog meer dan jonge boompjes. Bovendien bleek recent uit een studie van de KU Leuven dat de aanwezigheid van bomen met een grote kruin (oudere, ontwikkelde bomen) verband heeft met een lager gebruik van geneesmiddelen. Eerder onderzoek toonde ook al een verband tussen de aanwezigheid van bomen en de slaapkwaliteit, en dan hebben we het nog niet eens over de positieve impact op de luchtkwaliteit.
Intensief gebruik van de grasvelden in parken zorgt voor minder goede opname van water; onder platgetrapt gras kan neerslag minder goed doorsijpelen. Het blijft daarom belangrijk om in te zetten op meer groene openbare ruimte, zodat de Brusselaars niet allemaal naar dezelfde parken moeten gaan als ze van frisse groene ruimte willen genieten. Zo kunnen zowel mens als natuur op adem komen.
Ik heb de volgende vragen voor u:
- Heeft Leefmilieu Brussel al een analyse gemaakt van de huidige toestand van de Brusselse parken en het risico op brand?
- Zo ja, wat waren de conclusies?
- Zijn er op korte termijn maatregelen voorzien om de Brusselse groene ruimtes te beschermen tegen de droogte?
- Hoe zorgt u voor meer openbare groene ruimte zodat bestaande parken niet overbelast worden?
- In het Waterbeheerplan 2022-2027 zou voor het eerst een droogteplan worden opgenomen. Een werkgroep werd opgericht om een reeks maatregelen rond preventieve maatregelen en risicobeheer bij droogte voor te stellen. Leefmilieu Brussel organiseerde vorig jaar inspraakmomenten met burgers en professionals rond het nieuwe Waterbeheerplan. Wat is de verdere tijdslijn voor de definitieve versie van het droogteplan en het overkoepelende Waterbeheerplan?
- Zullen thema's als ontharding, vergroening en het behoud van bomen ook hun plaats krijgen in het preventieve luik van het droogteplan?
- Er was ook sprake van de oprichting van een droogtecommissie, die de situatie dagelijks zou opvolgen. Is er inmiddels een dergelijke commissie opgericht? Zo ja, wie zitten daarin?
Het verslag van de discussie met het antwoord van de Minister zijn hier te vinden.